25510 28227        

Τα νύχια είναι ο καθρέφτης της υγείας μας

Τα νύχια μας, έχουν χαρακτηριστεί καθρέφτης της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμα και σοβαρών νοσημάτων.
Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κλπ., όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Τα νύχια μας λοιπόν μας προειδοποιούν ότι κινδυνεύουμε από κάποια πάθηση, καθώς πολλές φορές η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, π.χ. με λευκά σημάδια, με γραμμώσεις, μαυρισμένα ή πρασινωπά, αποτελεί ένδειξη ή και σύμπτωμα μιας παθολογικής κατάστασης.

cover-arthra-2a

Πηγή: Από την Βικιπαίδεια την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νύχια ο καθρέφτης της υγείας μας

 Τα νύχια μας, έχουν χαρακτηριστεί καθρέφτης της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμα και σοβαρών νοσημάτων.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, στην περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του νυχιού, να απευθυνθούμε στον ειδικό γιατρό.

Ας  δούμε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις που μπορούν να παρουσιαστούν στα νύχια μας.

Αν έχουν λευκά σημάδια:

  • Παλιότερα επικρατούσε η άποψη ότι τα λευκά σημάδια στα νύχια δηλώνουν έλλειψη ασβεστίου. Οι ειδικοί όμως καταρρίπτουν το μύθο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για τίποτα παραπάνω από φυσαλίδες αέρα που δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μας.
  • Μπορεί να φταίει το συνεχές μανικιούρ. Η περιποίηση των νυχιών είναι σίγουρο ότι συμβάλλει στην καλή εμφάνιση, όταν όμως γίνεται πολύ συχνά ή με λάθος τρόπο, ενδέχεται να οδηγήσει σε τραυματισμό της ρίζας του νυχιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία λευκών κηλίδων.
  • Κάποιος τραυματισμός. Ακόμα και ένας μικροτραυματισμός μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία λευκών σημαδιών.

Αν σπάνε εύκολα

  • Το συχνό βάψιμο των νυχιών.
    Τα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του χρώματος των βερνικιών αφυδατώνουν τα νύχια, τα ξεφλουδίζουν και τα λεπταίνουν
  • Κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς.
    Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ελέγχει πολλές λειτουργίες του οργανισμού και γι’ αυτό, όταν απορυθμίζεται, παρουσιάζονται συνήθως έντονα συμπτώματα σε διάφορα όργανα του σώματος, μεταξύ των οποίων και στα νύχια.
  • Τα χημικά των καθαριστικών.
    Αν πλένετε τα πιάτα ή τα ρούχα χωρίς να φοράτε γάντια, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα νύχια σας. Η υπερβολική επαφή των χεριών με το ζεστό νερό κάνει τα νύχια πιο μαλακά και επομένως πιο εύθραυστα, ενώ οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών τα ξηραίνουν και τα αφυδατώνουν. Καλό είναι λοιπόν, να φοράτε γάντια όταν ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού και να πλένετε τα χέρια σας με κρύο νερό.
  • Πρόβλημα αναιμίας.
    Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται κυρίως στη βρεφική ή στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία και στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Εκτός από τα νύχια, το βασικότερο σύμπτωμα είναι η καταβολή δυνάμεων, ενώ σε προχωρημένη μορφή μπορεί να προκαλέσει χλωμάδα, δύσπνοια, λαχάνιασμα, πονοκέφαλο και ζαλάδες.

Αν υπάρχουν μαύρες κηλίδες

  • Ένας τραυματισμός στο νύχι είναι η πιο συνηθισμένη αιτία δημιουργίας εσωτερικού αιματώματος. Ακόμα και ένας ελαφρύς τραυματισμός είναι αρκετός για να δημιουργηθούν μαύρες κηλίδες.
  • Μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο.
    Αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου, ώστε να δικαιολογούνται οι μαύρες κηλίδες, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για ένα κακόηθες μελάνωμα.

Ορθωτικά Πέλματα

Αν κιτρινίζουν

  • Τα βερνίκια σε έντονα χρώματα (κυρίως το σκούρο κόκκινο και το καφέ) και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, που θα υποχωρήσει αν αφήσετε τα νύχια σας άβαφα για ένα χρονικό διάστημα.
  • Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων καπνίζουν πολύ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει, μετά την πάροδο όμως αρκετού χρόνου.
  • Ίσως υπάρχει πρόβλημα ίκτερου.
    Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως είναι κίτρινο και το ασπράδι του ματιού. Αν και ο γιατρός μόνο μπορεί να διαγνώσει αν έχετε ίκτερο ή όχι, υπάρχει και ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Πιέστε μαλακά με τον αντίχειρά σας την άκρη ενός νυχιού. Φυσιολογικά, το χρώμα από ροζ θα γίνει άσπρο μέχρι περίπου τη μέση του νυχιού. Αυτό οφείλεται στην τοπική διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Στην περίπτωση, όμως, που το χρώμα γίνει κίτρινο, πρόκειται για σύμπτωμα ίκτερου.
  • Μπορεί να φταίει κάποιος μύκητας ή να υπάρχει ψωρίαση.
    Σε νόσους όπως οι ονυχομυκητιάσεις και η ψωρίαση, πέρα από το κιτρίνισμα των νυχιών, συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η υπονύχια υπερκεράτωση (το νύχι γίνεται παχύτερο) ή η ονυχόλυση (το νύχι, επειδή δεν ακουμπάει ακριβώς πάνω στο δέρμα, χάνει το ροζ χρώμα του δέρματος και παίρνει μια άσπρη χροιά).

Αν υπάρχουν κάθετες γραμμώσεις

  • Μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο το ασετόν.
    Η συχνή χρήση του ξηραίνει τα νύχια και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους. Σημαντικό είναι, λοιπόν, να πλένετε καλά τα χέρια σας με δροσερό νερό μετά τη χρήση του. Σύντομα η υφή των νυχιών σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά πλαίσια.
  • Μπορεί να φταίνε τα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό.
    Η συχνή επαφή με απορρυπαντικά και ζεστό νερό μπορεί να αλλοιώσει και την υφή των νυχιών, δημιουργώντας κάθετες γραμμές στην επιφάνειά τους.
  • Μπορεί να έχει την ευθύνη κάποιος τραυματισμός.
    Oι κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνεια των νυχιών σας μπορεί να προκληθούν ακόμα και λόγω τραυματισμού.
  • Είναι πιθανό να μην λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας.
    Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, πέρα από ευθραυστότητα στα νύχια, ενδέχεται να δημιουργήσουν και κάθετες γραμμές
  • Ίσως είναι απλά και μόνο, αιτία η ηλικία !
    Πριν αναζητήσετε την αιτία της αλλοίωσης των νυχιών σας σε κάποια νόσο, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε αν το μόνο που φταίει είναι το ότι... μεγαλώσατε! Με την πάροδο των χρόνων, αυξάνονται φυσιολογικά οι κάθετες γραμμώσεις, οι οποίες είναι σαν... ρυτίδες πάνω στο νύχι.

Αν έχουν «παχύνει»

  • Μπορεί να οφείλεται σε ψωρίαση.
    Το νύχι σηκώνεται ελαφρώς από το ελεύθερο άκρο και πέρα, και έτσι φαίνεται πιο παχύ. Στην περίπτωση της ψωρίασης, είναι πιθανό παράλληλα να δημιουργηθούν και σχισμοειδείς αιμορραγίες (μικρές μαύρες σχισμές) ή μικρές τρυπούλες πάνω στο νύχι (σαν να το έχετε τρυπήσει με καρφίτσα), ενώ μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και μια διαταραχή που ονομάζεται «σταγόνα ελαίου» (σαν να έχει πέσει μια σταγόνα λαδιού πάνω στο νύχι, το οποίο παίρνει υποκίτρινο χρώμα).
  • Υπεύθυνοι κάποιοι μύκητες.
    Oι ονυχομυκητιάσεις έχουν πολλές μορφές και ενδέχεται να συνοδεύονται από υπερκεράτωση και ονυχόλυση, ενώ το νύχι μοιάζει σαν να είναι τριμμένο

Αν αποκτήσουν, πράσινο χρώμα

  • Τις περισσότερες φορές ύποπτος είναι ένας μύκητας.
    Είναι πολύ πιθανό το πράσινο χρώμα των νυχιών σας να οφείλεται σε μύκητα του γένους Candida, οπότε χρειάζεται να απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας συστήσει θεραπεία
  • Μπορεί και να φταίει κάποιο μικρόβιο.
    Ένα είδος μικροβίου, συγκεκριμένα η ψευδομονάδα, μπορεί να δημιουργήσει αυτή την αλλοίωση στο χρώμα των νυχιών σας, το οποίο θα επανέλθει με την κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι η θεραπεία για τους μύκητες στα νυχιά.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης εξαρτάται από τον κλινικό τύπο της ονυχομυκητίασης, τον αριθμό των προσβεβλημένων νυχιών και τη σοβαρότητα της εμπλοκής των νυχιών. Μια συστηματική θεραπεία απαιτείται πάντοτε στην εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση και στην περιφερική πλευρική υπονύχια ονυχομυκητίαση, που εμπλέκει την περιοχή του μηνίσκου ή της μήτρας του νυχιού. Η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση και η περιφερική πλάγια υπονύχια  ονυχομυκητίαση, που περιορίζεται στο περιφερικό νύχι, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκευάσματα για τοπική χρήση. Ένας συνδυασμός συστηματικής και τοπικής θεραπείας αυξάνει το ποσοστό θεραπείας. Επειδή ο ρυθμός υποτροπής παραμένει υψηλός, ακόμη και με τα πιο σύγχρονα φάρμακα, η απόφαση αντιμετώπισης πρέπει να λαμβάνεται με σαφή κατανόηση του κόστους και των σχετικών κινδύνων, καθώς και του κινδύνου επανάληψης. 

Sign up for free class

It’s easy and free!

Άλλες υπηρεσίες

02/11/2022

Το διαβητικό έλκος ποδιού είναι μια σημαντική επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη, και πιθανώς το κύριο συστατικό του διαβητικού ποδιού.

Η επούλωση πληγών είναι ένας έμφυτος μηχανισμός δράσης που λειτουργεί αξιόπιστα τις περισσότερες φορές. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της επούλωσης του τραύματος είναι η σταδιακή αποκατάσταση της χαμένης εξωκυτταρικής μήτρας (ECM) που αποτελεί το μεγαλύτερο συστατικό της δερματικής στιβάδας του δέρματος.
Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένες διαταραχές ή φυσιολογική προσβολή διαταράσσει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια τέτοια μεταβολική διαταραχή που εμποδίζει τα φυσιολογικά βήματα της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. Πολλές μελέτες δείχνουν μια παρατεταμένη φλεγμονώδη φάση σε διαβητικά τραύματα, η οποία προκαλεί καθυστέρηση στο σχηματισμό ώριμου κοκκιώδους ιστού και παράλληλη μείωση της αντοχής του τραύματος σε εφελκυσμό.

30/10/2022

Η ονυχομυκητίαση είναι μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν λευκό ή κίτρινο αποχρωματισμό των νυχιών, πάχυνση του νυχιού και διαχωρισμό του νυχιού από την μήτρα του νυχιού.
Τα νύχια των ποδιών ή των χεριών μπορεί να επηρεαστούν, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στα νύχια των ποδιών.
Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν κυτταρίτιδα του ποδιού.
Ένας αριθμός διαφορετικών τύπων μυκήτων μπορεί να προκαλέσει ονυχομυκητίαση, συμπεριλαμβανομένων των δερματόφυτων και του Fusarium.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το πόδι του αθλητή, άλλες ασθένειες των νυχιών, την έκθεση σε κάποιον με την πάθηση, την περιφερική αγγειακή νόσο και την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η διάγνωση γίνεται με βάση την εμφάνιση και επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο.

25/10/2022

Η υπερκεράτωση – σκλήρυνση πελμάτων είναι η συνηθέστερη αλλαγή που παρουσιάζεται στα πόδια.
Υπό κανονικές συνθήκες, η επιδερμίδα αντικαθίσταται κάθε 30 ημέρες. Μία επιταχυνόμενη ανάπτυξη των κυττάρων στην βασική στιβάδα οδηγεί σε αύξηση του κύκλου εργασιών, έτσι σχηματίζετε διαδοχικά μία κερατινοποίηση (σκλήρυνση) στην επιδερμίδα.
Αυτή η διαδικασία ανανέωσης του δέρματος υπόκειται σε πολλές επιρροές, όπως την ορμονική κατάσταση, την ηλικία, την ανεπάρκεια βιταμίνης Α (αυξημένη κερατινοποίηση), την θερμότητα, την υπεριώδη ακτινοβολία, λοιμώξεις και κυρίως τις μηχανικές καταπονήσεις όπως η πίεση και η τριβή. Διαταράσσουν την ισορροπία του σχηματισμού και την αφαίρεση των στρωμάτων του δέρματος.

10/10/2022

Οι κάλοι είναι ο σχηματισμός τοπικών σκληρύνσεων στα πόδια. Όταν περιοχές στα πόδια μας λαμβάνουν συνεχή πίεση και καταπόνηση, το σώμα μας δημιουργεί ως αντίδραση μια σκληρή επιφάνεια στο δέρμα. Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορα αίτια, όπως:

1. Παθολογικές παθήσεις, όπως αρθρίτιδες.

2. Τραυματισμούς και κακώσεις.

3. Ορθοστασία – ταλαιπωρία των ποδιών.

4. Ακατάλληλα υποδήματα όπως ψηλοτάκουνα, στενά και λανθασμένης εφαρμογής παπούτσια.

05/10/2022

Πρόκειται για μύκητες που εμφανίζονται στα πόδια, κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα και κάνουν δύσκολη τη ζωή μας! Όχι μην ξεγελαστείτε από τον τίτλο, δεν αφορά μόνο τους αθλητές. Αφορά κι εσάς, οπότε ενημερωθείτε για τα συμπτώματα, τους βασικούς ενόχους που ευθύνονται για την εμφάνισή τους, για τις λύσεις που υπάρχουν και απαλλαγείτε από την παρουσία τους!
Οι μύκητες των ποδιών(tinea pedis) είναι μια συχνά χρόνια και επώδυνη δερματοπάθεια που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η πάθηση είναι γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή» (athlete’s foot), καθώς οι αθλητές είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες. Η μυκητίαση αυτή αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ των δακτύλων αλλά και στο πέλμα και την πτέρνα.

01/10/2022

Το πελματογράφημα είναι μία μέτρηση της στατικότητας και της μηχανικής του σώματος που γίνεται με ανάλυση των πελματιαίων πιέσεων σε στάση και σε βάδιση. Πατάμε δηλαδή πάνω σε μια ψηφιακή πλατφόρμα εναλλάσσοντας τα πόδια μας και προσαρμόζοντας την πίεση που ασκούμε.

Η πλατφόρμα, που αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, μεταφέρει αυτόματα όλα τα δεδομένα σε υπολογιστή με ειδικό λογισμικό, όπου «αναδομείται» τρισδιάστατα το πέλμα και εντοπίζονται με ακρίβεια οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτό.