25510 28227        

Υπερκεράτωση

Η υπερκεράτωση – σκλήρυνση πελμάτων είναι η συνηθέστερη αλλαγή που παρουσιάζεται στα πόδια.
Υπό κανονικές συνθήκες, η επιδερμίδα αντικαθίσταται κάθε 30 ημέρες. Μία επιταχυνόμενη ανάπτυξη των κυττάρων στην βασική στιβάδα οδηγεί σε αύξηση του κύκλου εργασιών, έτσι σχηματίζετε διαδοχικά μία κερατινοποίηση (σκλήρυνση) στην επιδερμίδα.
Αυτή η διαδικασία ανανέωσης του δέρματος υπόκειται σε πολλές επιρροές, όπως την ορμονική κατάσταση, την ηλικία, την ανεπάρκεια βιταμίνης Α (αυξημένη κερατινοποίηση), την θερμότητα, την υπεριώδη ακτινοβολία, λοιμώξεις και κυρίως τις μηχανικές καταπονήσεις όπως η πίεση και η τριβή. Διαταράσσουν την ισορροπία του σχηματισμού και την αφαίρεση των στρωμάτων του δέρματος.

_1.post-yphres-yperker-1

Πηγή: Από την Βικιπαίδεια την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπονύχια υπερκεράτωσηη

Η υπονύχια υπερκεράτωση περιγράφεται η συσσώρευση, κάτω από την ονυχαία πλάκα, μεγάλης ποσότητας κερατινοκυττάρων τα οποία παράγονται από παθολογική δραστηριότητα της κοίτης και του υπονυχίου.
Με τον όρο πτερύγιο αποδίδεται η αντικατάσταση της ονυχαίας πλάκας από το εγγύς επωνύχιο, το οποίο επεκτείνεται προς τα εμπρός και συμφύεται με την κοίτη του νυχιού.

Σακχαρώδης διαβήτης

Υπερκερατώσεις σε άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αφαιρούνται έγκαιρα διότι κάτω από αυτές μπορεί να κρύβετε έλκος, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οι επιπλοκές είναι επικίνδυνες.

  • Τραυματισμένα, παραμορφωμένα ή κοντά νύχια.
  • Πάσχοντα από μύκητες ή ψωρίαση νύχια.
  • Αποκατάσταση μετά από αντιμετώπιση ονυχοκύρτωσης.
  • Λεπτά η εύθραυστα νύχια ή νύχια που ξεφλουδίζουν.
  • Μετά από την αφαίρεση κάλων κάτω από το νύχι.

Περιγραφή

Τα τεχνητά νύχια, γνωστά και ως ψεύτικα νύχια, ψεύτικα νύχια, ακρυλικά νύχια, επεκτάσεις νυχιών ή βελτιώσεις νυχιών, είναι προεκτάσεις που τοποθετούνται πάνω από τα νύχια ως αξεσουάρ μόδας. Πολλά σχέδια τεχνητών νυχιών προσπαθούν να μιμηθούν την εμφάνιση των πραγματικών νυχιών όσο το δυνατόν πιο κοντά, ενώ άλλα μπορεί σκόπιμα να απομακρυνθούν υπέρ μιας καλλιτεχνικής εμφάνισης.

Τα τεχνητά νύχια απαιτούν τακτική συντήρηση. Συνιστάται να παρακολουθούνται, κατά μέσο όρο, κάθε δύο εβδομάδες, ωστόσο μπορεί να διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα.[1] Ωστόσο, η ευελιξία τους όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος, το σχέδιο και τη συγκριτικά υψηλή αντοχή τους είναι μερικά πλεονεκτήματα που έχουν σε σχέση με άλλους τύπους μανικιούρ.

Ωοθυλακική υπερκεράτωση

Η ωοθυλακική υπερκεράτωση, γνωστή και ως κεράτωση pilaris (KP), είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανάπτυξη κερατίνης στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα τραχιές, κωνικού σχήματος, αυξημένες βλατίδες. Τα ανοίγματα συχνά κλείνουν με ένα λευκό βύσμα από επιστρωμένο σμήγμα. Όταν ονομάζεται φρυνοδερμία η κατάσταση σχετίζεται με διατροφική ανεπάρκεια ή υποσιτισμό.

Αυτή η κατάσταση έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες μικρής κλίμακας ότι ανταποκρίνεται καλά στη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες και λίπη πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Οι ανεπάρκειες της:

  • βιταμίνης Ε,
  • της βιταμίνης Α
  • και των βιταμινών του συμπλέγματος Β

έχουν εμπλακεί στην πρόκληση της πάθησης.

Προσθετικά

Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία της Ονυχοκρύπτωσης μπορεί να εφαρμοσθεί στο στάδιο 1 της ταξινόμησης, και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις του Σταδίου 2.
Όλες οι περιπτώσεις του σταδίου 3 απαιτούν ριζική χειρουργική επέμβαση διόρθωσης.
Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί οι εξής μέθοδοι συντηρητικής αντιμετώπισης της Ονυχοκρύπτωσης:

Μέθοδος καθαριότητας – αντιβιοτικών:

Ο ασθενής κάνει θερμό λουτρό κάθε μέρα δύο φορές. Πλένει το δάκτυλο καλά και καθαρίζει τα παρωνύχια με μια ειδική οδοντιατρική βούρτσα. Παράλληλα παίρνει αντιβιοτικά για 10 μέρες, και κάνει τοπική χρήση αντιβιοτικού και μυκητοκτόνου για 30 μέρες. Η μέθοδος έχει επιτυχία περί το 80% στα στάδια 1 και 2.

Μέθοδος περίδεσης με ταινία (Band-Aid Method):

Πρόκειται για εφαρμογή ταινίας λευκοπλάστ με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίγουν τα χείλη του παρωνυχίου αμφοτερόπλευρα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται το παρωνύχιο και να αερίζεται ο χώρος, οπότε υποχωρεί η φλεγμονή. Χρειάζεται εμπειρία και εξάσκηση για την επιτυχία της μεθόδου. Τα αποτελέσματα είναι άγνωστα. Η μέθοδος δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν έχει δημοσιευθεί ή ανακοινωθεί πουθενά (ιατρικώς), παρά μόνο στην Αγγλική Wikipedia.

Καυτηρίαση με Φαινόλη (Phenolisation) ή με Νιτρικό Άργυρο (Silver Nitrate):

Πρόκειται για παλαιές μεθόδους, χρονοβόρες, επώδυνες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας

Sign up for free class

It’s easy and free!

Άλλες υπηρεσίες

02/11/2022

Το διαβητικό έλκος ποδιού είναι μια σημαντική επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη, και πιθανώς το κύριο συστατικό του διαβητικού ποδιού.

Η επούλωση πληγών είναι ένας έμφυτος μηχανισμός δράσης που λειτουργεί αξιόπιστα τις περισσότερες φορές. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της επούλωσης του τραύματος είναι η σταδιακή αποκατάσταση της χαμένης εξωκυτταρικής μήτρας (ECM) που αποτελεί το μεγαλύτερο συστατικό της δερματικής στιβάδας του δέρματος.
Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένες διαταραχές ή φυσιολογική προσβολή διαταράσσει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια τέτοια μεταβολική διαταραχή που εμποδίζει τα φυσιολογικά βήματα της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. Πολλές μελέτες δείχνουν μια παρατεταμένη φλεγμονώδη φάση σε διαβητικά τραύματα, η οποία προκαλεί καθυστέρηση στο σχηματισμό ώριμου κοκκιώδους ιστού και παράλληλη μείωση της αντοχής του τραύματος σε εφελκυσμό.

30/10/2022

Η ονυχομυκητίαση είναι μυκητιασική λοίμωξη του νυχιού.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν λευκό ή κίτρινο αποχρωματισμό των νυχιών, πάχυνση του νυχιού και διαχωρισμό του νυχιού από την μήτρα του νυχιού.
Τα νύχια των ποδιών ή των χεριών μπορεί να επηρεαστούν, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στα νύχια των ποδιών.
Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν κυτταρίτιδα του ποδιού.
Ένας αριθμός διαφορετικών τύπων μυκήτων μπορεί να προκαλέσει ονυχομυκητίαση, συμπεριλαμβανομένων των δερματόφυτων και του Fusarium.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το πόδι του αθλητή, άλλες ασθένειες των νυχιών, την έκθεση σε κάποιον με την πάθηση, την περιφερική αγγειακή νόσο και την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η διάγνωση γίνεται με βάση την εμφάνιση και επιβεβαιώνεται με εργαστηριακό έλεγχο.

15/10/2022

Τα νύχια μας, έχουν χαρακτηριστεί καθρέφτης της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμα και σοβαρών νοσημάτων.
Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κλπ., όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Τα νύχια μας λοιπόν μας προειδοποιούν ότι κινδυνεύουμε από κάποια πάθηση, καθώς πολλές φορές η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, π.χ. με λευκά σημάδια, με γραμμώσεις, μαυρισμένα ή πρασινωπά, αποτελεί ένδειξη ή και σύμπτωμα μιας παθολογικής κατάστασης.

10/10/2022

Οι κάλοι είναι ο σχηματισμός τοπικών σκληρύνσεων στα πόδια. Όταν περιοχές στα πόδια μας λαμβάνουν συνεχή πίεση και καταπόνηση, το σώμα μας δημιουργεί ως αντίδραση μια σκληρή επιφάνεια στο δέρμα. Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορα αίτια, όπως:

1. Παθολογικές παθήσεις, όπως αρθρίτιδες.

2. Τραυματισμούς και κακώσεις.

3. Ορθοστασία – ταλαιπωρία των ποδιών.

4. Ακατάλληλα υποδήματα όπως ψηλοτάκουνα, στενά και λανθασμένης εφαρμογής παπούτσια.

05/10/2022

Πρόκειται για μύκητες που εμφανίζονται στα πόδια, κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα και κάνουν δύσκολη τη ζωή μας! Όχι μην ξεγελαστείτε από τον τίτλο, δεν αφορά μόνο τους αθλητές. Αφορά κι εσάς, οπότε ενημερωθείτε για τα συμπτώματα, τους βασικούς ενόχους που ευθύνονται για την εμφάνισή τους, για τις λύσεις που υπάρχουν και απαλλαγείτε από την παρουσία τους!
Οι μύκητες των ποδιών(tinea pedis) είναι μια συχνά χρόνια και επώδυνη δερματοπάθεια που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η πάθηση είναι γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή» (athlete’s foot), καθώς οι αθλητές είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες. Η μυκητίαση αυτή αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ των δακτύλων αλλά και στο πέλμα και την πτέρνα.

01/10/2022

Το πελματογράφημα είναι μία μέτρηση της στατικότητας και της μηχανικής του σώματος που γίνεται με ανάλυση των πελματιαίων πιέσεων σε στάση και σε βάδιση. Πατάμε δηλαδή πάνω σε μια ψηφιακή πλατφόρμα εναλλάσσοντας τα πόδια μας και προσαρμόζοντας την πίεση που ασκούμε.

Η πλατφόρμα, που αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, μεταφέρει αυτόματα όλα τα δεδομένα σε υπολογιστή με ειδικό λογισμικό, όπου «αναδομείται» τρισδιάστατα το πέλμα και εντοπίζονται με ακρίβεια οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτό.